Återskapande av "Hur det var förr"

Ett levande lägerliv på Carl XI Skans vid Viskan

Innehåll

Stig in i en värld där historien vaknar till liv – välkommen till Riksänkedrottningens Livregemente Till Hästs levande lägerliv den 10-12 maj 2024.


I vårt läger, beläget vid den natursköna Viskan vid Carl XI skans i Halland, återskapar vi med stor passion och detaljrikedom livet som det tedde sig mellan åren 1620 och 1720. Besökare bjuds in att vandra genom tiden, där varje hörn och vrå berättar en unik historia.


Vårt lägerliv är en färgstark kavalkad av historisk ridning, soldatgöra, traditionella hantverk och förhoppningsvis autentiska vardagsaktiviteter. Du kommer att få uppleva hur ryttarna övar med värja och pistol, till ljudet av musköter och kanoner, allt medan livet i lägret surrar av aktivitet. Ett par lokala hantverkare demonstrerar kanske glömda tekniker, från smide till textilhantverk, och ger en inblick i den tidens skicklighet och uppfinningsrikedom.


Med en fot i det förflutna och en i nuet, strävar vi efter att inte bara återskapa, utan också förmedla kunskap och passion för denna fascinerande period. Vårt läger erbjuder en sällsynt chans att uppleva, lära och framför allt känna historiens puls. Från de dramatiska uppvisningarna till de stillsamma stunderna av vardagsliv, är varje detalj noga uttänkt för att förmedla en autentisk upplevelse.


Vi välkomnar alla – från den hängivna historieentusiasten till den nyfikna besökaren – att ta del av vårt levande lägerliv. Det är en unik möjlighet att uppleva historien inte bara som åskådare, utan som en del av den. Anslut till oss för en resa tillbaka i tiden, där historiens sidor viks upp och det förflutna blir levande.


Våra portar står öppna fredag-söndag, och vi ser fram emot att dela vår passion och kunskap med er. Välkommen till ett äventyr där historia möter hjärta!

Det kostar inget att vara med. Tillhör du en förening som passar in så får du gärna anmäla ditt deltagande med ert/era tält och tross, samt soldater.

Är du bara lite intresserad av vår historia och vill få ”känna” ”Hur det var förr” så kan du komma och titta, vandra genom läret, se och höra, lukta o känna hur historien kunde te sig, när det begav sig.

-Välkommen den 10-12 maj 2024 Adressen är Carl XI skans i Veddige, Halland.

Fredagens Program 


Vi inleder vår historiska helg med en dag dedikerad till uppsättning av lägret och förberedelser för de kommande dagarnas aktiviteter. Fredagen anpassas efter våra deltagares schema, med start mitt på dagen, och utlovar en meningsfull och sammanhållande upplevelse för alla inblandade.


Mitt på Dagen: Start och Uppsättning av Lägret

 • 12:00 - Ankomst: Deltagarna anländer till Carl XI skans från kl 12 och framåt. Det blir en stund för varma hälsningar och att stämma av med gamla och nya vänner innan arbetet börjar.
 • 12:30 - 15:00 – Lägrets Uppsättning: Arbetet med att resa lägret börjar. Vi delar upp oss i team för att effektivt sätta upp tält, förbereda lägerplatser och organisera hantverksområden. Denna aktivitet är inte bara praktisk utan också en chans att lära sig om det logistiska samarbetet som präglade äldre tiders lägerliv.

Eftermiddag och Tidig Kväll: Färdigställande och Gemenskap

 • 15:00 - 18:00 – Färdigställande av Läger och Hantverksstationer: Eftermiddagen ägnas åt att fullborda uppsättningen av lägret och förbereda hantverksstationerna för helgens aktiviteter. Detta inkluderar sista minuten justeringar och dekorationer för att återskapa en autentisk historisk atmosfär.
 • 18:00 - 19:00 – Inventering och Genomgång: Innan kvällen tar vi oss tid att gemensamt inventera dagens arbete, diskutera eventuella behov för de kommande dagarna och säkerställa att allt är redo för helgens uppvisningar och aktiviteter.

Kväll: Avslappning och Förberedelser för Helgen

 • 19:00 - Sent – Middag och Samvaro: Efter en produktiv dag samlas vi för en välförtjänt middag. Kvällen fortsätter sedan med samvaro vid lägerelden, där vi delar historier, skrattar tillsammans och njuter av musik och kanske några historiska anekdoter. Det är en perfekt tid för att stärka banden inom gruppen och ladda upp inför helgens äventyr.


Fredagens sammankomst hos Riksänkedrottningens Livregemente Till Häst är designad för att smidigt övergå från vardag till en helg fylld av historia, hantverk och gemenskap. Vi ser fram emot att tillsammans skapa en oförglömlig upplevelse som för oss närmare vår historia och varandra.

Lördagens Program 


Lördagen är dagen då vi fördjupar oss i detaljerna av historisk krigsföring, med en välplanerad balans mellan individuell och gemensam träning. Från gryning till skymning, är dagen fylld med dedikerade sessioner, samarbetsövningar och gemenskap.


Morgon: Grenspecifik Träning

 • 07:00 - 08:00 – Morgonvakten: Vakna till en tidig promenad i lägret, en chans att njuta av den stilla morgonen innan dagen börjar.
 • 08:00 - 09:00 – Gemensam Frukost: Samla kraft med en näringsrik frukost tillagad över öppen eld, en perfekt start på en aktiv dag.
 • 09:30 - 12:00 – Grenspecifik Träning:
  • Infanteriet fokuserar på formationsövningar och handgemängsteknik samt de koreografier vi kommit överens om
  • Artilleriet övar på hantering och koordination av kanoner, samt de koreografier vi kommit överens om.
  • Rytteriet finslipar sina rörelser och koreografier till häst.Dessa sessioner syftar till att förbättra enheternas skicklighet och samordning inför eftermiddagens gemensamma övning.


Eftermiddag: Gemensam Träning och Fritidsaktiviteter

 • 12:00 - 13:30 – Lunch: Efter förmiddagens intensiva träning, följer en stund av vila och återhämtning med en gemensam lunch.
 • 14:00 - 16:30 – Gemensam Träning med Hästar och Fotsoldater: Eftermiddagen är höjdpunkten där alla grenar samarbetar i en omfattande övning. Denna session inkluderar simulering av strider, taktiska manövrar och genomgång av de koreografier som planerats, vilket stärker samarbetet och förbereder gruppen för uppvisningar.


Kväll: Middag och Kvällsunderhållning

 • 17:00 - 18:30 – Middag: Vi avslutar dagen med en gemensam middag där dagens ansträngningar firas med god mat och gemenskap.
 • 19:00 - Sent – Kvällsunderhållning: Kvällen bjuder på avkoppling och nöjen kanske med lite musik, dans, och berättelser. Det är en tid för reflektion, glädje och att knyta djupare band till varandra.


Sammanfattning:Lördagens program är särskilt utformat för att både utmana och förena våra medlemmar genom fokuserade träningar och gemensamma övningar. Vi ser fram emot en produktiv och minnesvärd dag där vi tillsammans stärker vår förståelse och uppskattning för den historiska krigsföringen.

Söndagens Program


Söndagen markerar den sista dagen av vårt historiska äventyr, en dag fylld med samarbete och avslutande förberedelser. Vi börjar dagen med gemenskap och reflektion, fortsätter med att finslipa vår gemensamma koreografi och avslutar med att tillsammans packa ner och säga våra farväl.


Morgon: Frukost och historisk friluftsgudstjänst

 • 07:00 - 08:00 – Gemensam Frukost: Starta dagen med en näringsrik frukost, där vi samlar energi för söndagens aktiviteter.
 • 08:30 - 09:30 – Friluftsgudstjänst: Svenska kyrkans tjänsteman leder oss i en enkel andakt. En stund av kontemplation och gemenskap, där vi samlas i lägrets centrum för en kort friluftsgudstjänst. Detta är en tid för att , reflektera över vad vi gör med vårt kulturarv, och vad vår historia har för betydelse. Medverkan är högst frivillig och fokus ligger på vår gemensamma Svenska historia.

Förmiddag till Tidig Eftermiddag: Koreografi och Lunch

 • 10:00 - 12:00 – Repetition av Gemensam Koreografi: Efter gudstjänsten ägnar vi oss åt att öva på vår gemensamma koreografi. Denna slutliga repetition ger alla en chans att finslipa rörelser och samarbete, säkerställande av att vi är synkroniserade och redo för eventuella framtida uppvisningar.
 • 12:00 - 13:00 – Lunch: Vi samlas för en sista gemensam måltid, en tid för att njuta tillsammans och reflektera över helgens framsteg och minnesvärda ögonblick.

Tidig Eftermiddag: Avveckling av Lägret

 • 13:00 - 14:30 – Avveckling: Med hjärtat fullt av minnen börjar vi processen att packa ner och avveckla lägret. Denna aktivitet görs i grupp, där alla hjälps åt för en effektiv och strukturerad nedpackning. Det är en tid för att dela uppskattning, utbyta kontaktinformation och planera för framtida möten.


Sammanfattning:Söndagen hos Riksänkedrottningens Livregemente Till Häst är en dag av avslutning och reflektion. Genom att samla oss för en friluftsgudstjänst, finslipa vår gemensamma koreografi och tillsammans avveckla lägret, avslutar vi vår helg med en känsla av tacksamhet och gemenskap. Vi ser fram emot att återsamlas och fortsätta vår resa genom historien.